«AKTUELLE GEOPOLITISKE UTVIKLINGSTREKK» 14.november 2024 kl 16.00
Dette seminaret er det 26 i rekken som avholdes på Akershus hvor vi søker å sette søkelyset på geopolitiske utviklingstrekk – politiske, militære og økonomiske.
Tema: Nordområdene i den nye sikkerhetssituasjonen.
Etter Russlands utvidelse av krigen i Ukraina med fullskala invasjon av landet 24. februar 2022, har situasjonen for Norge endret seg merkbart. Våre tidligere nøytrale naboland Sverige og Finland er blitt NATO-medlemmer, den russiske hæren er bundet opp i krigen i Ukraina og de opprinnelige russiske landstyrkene i nord er ødelagt.
Samtidig har Kina vist økt interesse for Arktis, mens Norden legges inn under NATOs nye fellesoperative hovedkvarter, Joint Force Command (JFC) Norfolk i USA. Norge vil i større grad bli et transittland for Alliert bistand til Finland og Sverige, enn en netto mottaker av Alliert hjelp som vi har vært til nå. Etter å ha vært «NATO i nord» i 75 år, kan Norge havne i skyggen av våre nordiske naboer.
FOR Å BELYSE DENNE PROBLEMSTILLING HAR VI SATT SAMMEN DETTE PANELET:
SE VEDLEGG FOR FULLT PROGRAM Invitasjon
Paal Sigurd Hilde – Professor i militære studier ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Forsvarets høgskole (FHS). Hvilke sikkerhetspolitiske utviklingstrekk ledet fram til arbeidet med Langtidsplanen for Forsvaret, og hvordan har utviklingen i Arktis påvirket arbeidet. Trusler og utfordringer mot Norge – herunder Svalbard Norsk sikkerhet og forsvarspolitikk og Ukraina |
|
A Kommandør Steinar Torset – seksjonsleder for Militærstrategi og fellesoperasjoner, Stabsskolen Hvordan ser NATO og Joint Force Command Norfolk (JFC-NF) på nordområdene og Nordens rolle i NATO? NATO etablerer et nytt operasjonelt hovedkvarter i Norfolk på USAs østkyst. JFC Norfolk, JFC-NF. Ansvarsområdet er fra Florida til Finnmark, eller som det også heter: fra Krepsens vendekrets til Nordpolen, og fra havbunnen til verdensrommet. |
|
B Oberst Kjartan Søyland – sjef for Plan- og utviklingsavdelingen i Forsvarstaben Langtidsplanen for Forsvaret og hvordan den svarer til utfordringene knyttet til nordområdene. |
|
Herbert Kristoffersen- Sosialøkonom. Vil en polarisert verden føre til fragmentert verdenshandel? |
PROGRAM
1600-1610. VELKOMMEN ved Kommandør Gro Thrane Øen – Sjef for Stabsskolen.
1610-1645 Paal Sigurd Hilde – Professor i militære studier ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), Forsvarets høgskole (FHS
– Den sikkerhetspolitiske situasjonen
Paal Sigurd Hilde er professor i militære studier ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) som er del av Forsvarets høgskole (FHS). Han har tidligere arbeidet i Forsvarsdepartementet (2004-2008, 2021-2022) og var sekretariatsleder for Afghanistanutvalget (2015-2016). Hans forskningsinteresser er primært norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk, NATO og nordområdene/Arktis.
1645-1715. PAUSE / enkel servering
1715-1735 Kommandør Steinar Torset – seksjonsleder for militærstrategi og fellesoperasjoner, Stabsskolen
–Hvordan ser NATO og Joint Force Command Norfolk på nordområdene og Nordens rolle i NATO?
Han har variert tjeneste fra taktisk og operasjonelt nivå både nasjonalt og internasjonalt, og kom til FHS fra planavdelingen ved Forsvarets operative hovedkvarter. Han har internasjonal tjeneste fra UK (Maritime Battle Staff) og USA (US Fleet Forces Command/Combined Joint Operations from the Sea Centre of Excellence). Han har videre erfaring fra ulike internasjonale operasjoner, som UNIFIL, Enduring Freedom og EUNAVFOR Atalanta.
1735-1800 Oberst Kjartan Søyland, – Plan- og utviklingsavdelingen i Forsvarstaben.
–Langtidsplanen for Forsvaret og hvordan den svarer til utfordringene knyttet til nordområdene.
Oberst Kjartan Søyland er sjef for Plan- og utviklingsavdelingen i Forsvarstaben. Han har bred erfaring fra inn og utland, bl.a. Kosovo, Afghanistan, og NATO’s Special Operations HQ. Hans forrige tjenestested var Fagsjef artilleri og luftvern i Hæren.
1810-1850 Herbert Kristoffersen – Sosialøkonom
–Globale økonomiske trender og utsikter for nordområdene.
Herbert Kristoffersen er tidligere fagsjef i Det Kgl. Finansdepartement med miljø som spesialfelt. Han er sosialøkonom, og har lang erfaring innenfor finans og norsk næringsliv, bl.a. som senior markedsanalytiker i DNB, sjefsøkonom i Rederiforbundet, og seniorøkonom i Gjensidige Nor. Han har holdt flere foredrag her på Akershus.
1850-1925 Paneldiskusjon – spørsmål fra salen ved Oberstløytnant (P) Palle Ydstebø – Hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen.
Ydstebø deltar i panelet, og vil kunne supplere med sin tverrfaglige bakgrunn.
19:40-21:45 Fellesmiddag på «Artilleriloftet» Akershus Festning.
Vert er sjef Stabsskolen.
ADMINISTRATIVE BESTEMMELSER.
MØTET BEGYNNER PRESIS KL 16:00 I SAMSVAR MED GOD MILITÆR TRADISJON.
NB – MERK TIDEN – 16:00
BESPISNING:
Møtet avsluttes med en middag på Artilleriloftet – Akershus Festning, som også brukes som representasjonslokale av Regjeringen.
Møtet er gratis. Middagen har en kuvertpris på kr 810. Det serveres en 2-retters middag med vin og kaffe. Det er opp til den enkelte om man vil delta på middagen.
PÅMELDING:
E-post til stein.ove.bakke-hanssen@forsvarsbygg.no eller tlf. 906 06 480 med angivelse om man ønsker middag eller ikke. De som skal ha middag betaler til
NROF Oslo på bankkonto 6034.05.32735 eller Vipps 734515.
Det er anledning til å ha med en til to gjest(er). Av sikkerhetshensyn må navn og adresse til alle deltakere oppgis.
Frist for påmelding er 8. november.
PARKERING:
Det er mulig å parkere inne på Festningen. Navn på sjåfør og bilnummer må i så fall meldes inn ved påmelding (eller senest 8/11).
ANTREKK:
Pent antrekk (jakke med/uten slips).
ADKOMST:
Hvordan komme til Akershus bygning 65?
Gå inn hovedporten – fra Kirkegaten. Fortsett rett over festningsplassen – ikke over broen til indre festningsområde. Bygning 65 ligger til VENSTRE rett ovenfor Forsvarsmuseet. Spør vakten i hovedporten hvis tvil.
VELKOMMEN!