Heimevernet leder det norske bidraget som trener ukrainske soldater i Storbritannia. Ukrainerne får intensiv opplæring før de skal tilbake for å forsvare landet sitt. Til dette oppdraget velges kun de beste instruktørene.
PP/KAREN GJETRANG, FOTOSPESIALIST CMT1, HEIMEVERNET (TEKST OG FOTO)
–Det er ingenting som kan måle seg med dette. Det er meget motiverende å vite at du indirekte bidrar til å gjøre en forskjell på det som skjer på slagmarken, forteller Martin, instruktør for de ukrainske soldatene i Operasjon Interflex. Han har jobbet mange år i Forsvaret og har blant annet flere turer til Afghanistan.
– Vi vet at disse menneskene skal ut i krigen og kjempe for frihet og demokrati, sier han, og legger til at alle instruktørene er sterkt motivert for arbeidet de gjør.
–Det ligger mye følelser i dette også. Vi sa farvel til gjengen vår i går, og det kom noen tårer på slutten av dagen, sier Martin idet de nyutdannede ukrainske soldatene går på bussen.
–Nå er det vår oppgave å nullstille før vi tar i mot en ny gjeng som skal igjennom det samme.
Grunnleggende soldatutdanning
Operasjon Interflex er et britisk initiativ som bidrar til opptrening av ukrainske soldater. I løpet av fem intensive uker får de en grunnleggende soldatutdanning i Storbritannia. Det er Heimevernet som har fått hovedoppgaven med å lede det norske bidraget til Operasjon Interflex.
–Heimevernet har mange dyktige og erfarne instruktører, med bred livserfaring. Når du kombinerer disse med yngre instruktører med gode soldatferdigheter, får du en meget god kombinasjon for å drive grunnleggende soldatutdanning, forteller styrkesjef i det norske bidraget i operasjon Interflex, Carl.
Martin forteller at han har fulgt nøye med på situasjonen i Ukraina helt siden Russland gikk til angrep i februar i fjor. Han begynte å engasjere seg der han kunne gjøre en innsats.
–Jeg hadde et ønske om å bidra. Når jeg leste om dette på en nattevakt på jobben så var jeg ikke i tvil, jeg måtte søke. Det handler om å hjelpe, forteller Martin.
–Umulig ikke å bli preget
Martin forteller at han blir møtt med støtte og forståelse fra familien i valget om å jobbe som instruktør under Interflex, selv om det ikke var like lett for alle da han fortalte om oppdraget.
–Mamma ble litt sur i starten og sa “kan ikke noen andre gjøre det der”, men hun har i ettertid sagt at hun skjønner hvorfor jeg ønsker å hjelpe, og er stolt av at jeg bidrar.
Martin reiste til England med et åpent sinn, og hadde ikke helt sett for seg hvordan oppdraget ble, ettersom dette var noe helt nytt.
–Jeg er overrasket over hvor fort de lærer og hvor ivrige de er, sier han.
Som instruktør lever han tett på soldatene. De sover ute sammen, spiser sammen – og roser, gir tilbakemeldinger og trøster på vonde dager.
–Det er umulig ikke å bli litt preget av at det som nå er blitt en venn skal reise og ut å krige.
–Alt dette, men også soldater
Ukrainerne som får soldattrening av norske instruktører i England kommer fra forskjellige deler av samfunnet. De har forskjellig bakgrunn, yrker og aldre.
–I mitt lag har jeg en som har gått på høyskole i åtte år, en med bachelor i turisme, en annen som ikke hadde jobb og ikke har jobbet så mye. En har kone og barn, han ønsker å gjøre en innsats slik at hans familie kanskje kan vokse opp i et fritt og demokratisk land. En annen hadde en yngre bror som ble skadet, han fortalte at han aldri kunne se sin bror i øynene igjen hvis han ikke selv gjorde en innsats for landet.
–Det er normale folk, med et tidligere normalt liv – med god humor, masse pågangsmot, og mye kjærlighet og omtanke. Nå er de alt dette men også soldater, legger Martin til. Instruktøren kan ikke gå i detalj på hva ukrainerne får av kompetanse, men forteller at det legges særlig vekt på opplæring i førstehjelp. De har også blitt gode skyttere i det tidsrommet de har vært i England.
I utvelgelsen av nye instruktører plukkes det ut søkere som er gode på instruksjonslære og de som er gode på håndverket. Viktigst er det at de har kompetanse til å drive instruksjon innen grunnleggende soldatferdigheter.
–For vår del handler dette om å få alle soldatene vi har ansvaret for klare til kamp, og det lykkes vi med, poengterer styrkesjef Carl.
–Dette er det mest meningsfulle oppdraget jeg har deltatt på i min karriere, og jeg oppfordrer alle de som spekulerer på å søke til å gjøre det. Takknemmeligheten ukrainerne viser oss er nesten grunn nok alene til å delta på dette, avslutter Carl.